KRALJEVO - Pored Odelјenja za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkih jedinica i policije, te pripadnika Žandarmerije, Druge brigade Kopnene vojske Srbije i 98. vazduhoplovne brigade, u spasavanju i evakuaciji ugroženih meštana poplavlјenih prigradskih naselјa Grdice i Adrana ogroman doprinos dali su i radnici kralјevačke Ribočuvarske službe “Plus sport doo - Srbija jugozapad”.

Kada je vodena stihija, 15. i 16. maja, zapretila da će bukvalno sravniti sa zemlјom prigradska naselјa, ribočuvari su se brzo organizovali i motornim čamcima hrabro pritekli u pomoć ugroženom stanovništvu.

- Od kolega iz Čačka dobijali smo informacije o vodostaju Zapadne Morave. Poplavni talas najpre je zahvatio Adrane, odakle smo evakuisali lјude i domaće životinje, a onda je započeo pravi horor u Grdici. Na nekim mestima nivo vode premašivao je dva metra, stvorili su se i brzaci, pa je bilo mnogo onih kojima je trebalo pomoći - svedoči Ivan Lazović iz kralјevačke Ribočuvarske službe.

Ljudi koji su u čamcima proveli više od 48 sati kažu da umor nisu osećali...

Ribočuvari evakuišu žitelјe Grdice / Foto G. Šlјivić

- Pomagali smo najpre deci i ženama, pa starijim lјudima. Sa sebe smo skidali čak i prsluke za spasavanje, dobacujući ih onima do kojih čamcima nismo mogli da priđemo. Posle svega, ne znam broj onih kojima smo pomogli, ali je najvažnije da niko nije nastradao - dodaje Lazović, naglašavajući da je, pored onih kojima je posao da pomognu ugroženima u ovakvim situacijama, bilo i humanih lјudi koje još niko, bar iz pristojnosti, nije ni pomenuo.

Kaže, među takvima su i novinari koji su došli da profesionalno odrade svoj posao, ali se - kada je bilo najkritičnije - nisu libili da uskoče u čamce i pomognu u izvlačenju ugroženih...